Albumlekkasjer: Et mareritt eller en mulighet?
- Dersom noen legger ut musikken min på nettet er det bare kult, sier Magnus Eliassen.
Denne uken lakk demoversjonen av Madonnas nye Martin Solveig-produserte låt, ”Give Me All Your Love”, som trolig er divaens første singel fra hennes nye album, ventet å komme ut våren 2012. Rykter skal ha det til at låten egentlig ikke skulle være ferdig før februar neste år, og ha premiere under pauseshowet i Super Bowl-finalen, men nå spekuleres det i om albumutgivelsen vil bli fremskjøvet på grunn av lekkasjen.
Hør «Give Me All Your Love» her:
Madonna – Give Me All Your Love [Single 2011]
- Selv om vi er fornøyd med alle de positive tilbakemeldingene vi har fått på låten, så er vi fortsatt veldig forbanna på den eller de som har lekket låten. Madonna sa til meg i dag at hennes virkelige fans aldri ville gjort noe sånt. Så uansett hvem som har gjort det og er ansvarlige for lekkasjen, vær så snill og stopp!
Det er som vi vet ikke et nytt fenomen i musikkbransjen at låter og album havner på nettet før de kommer i butikkene, men hvordan artistene og plateselskapene reagerer på lekkasjene er heller forskjellig, og musikkhistorien en full av gode og dårlige eksempler på hvordan låter havner på avveie.
Som regel er det veldig vanskelig å finne ut hvem det er som står bak albumlekkasjene, rett og slett fordi det er veldig mange involvert i en albumproduksjon. Men i 2008 greide FBI å finne den skyldige som hadde lekket ni av låtene fra Guns N’ Roses’ siste plate, Chinese Democracy. Den tidligere Universal-ansatte, Kevin Cogill, måtte møte i retten og betale en kausjon på 58 000 kroner. Mannen innrømmet at han hadde lekket låtene, men påsto at det fantes en gråsone der ettersom sangene ikke var til nedlasting og ikke var det ferdige produktet.
Men i 2009 var det ikke en plateselskap-ansatt sin skyld at låter fra U2 sitt siste album, No Line On The Horizon, havnet på nettet. Det greide Bono fint selv. Under en gjennomspilling i sin private villa i Frankrike spilte Bono de nye låtene sine såpass høyt at en forbipasserende klarte å ta opp lyden og legge det hele ut på Youtube.Også How To Dismantle An Atomic Bomb lakk på nettet før den kom i butikkene, den gangen ble det uferdige albumet stjålet under en fotoseanse bandet hadde. Dette medførte at U2 ga ut albumet tidligere enn planlagt, selv om de prøvde å påstå at det var helt andre opptak som var på det albumet enn på det ferdige produktet.
Wilco har også vært uheldig med albumlekkasjer opp gjennom årene. I 2002 havnet Wilcos fjerde album, Yankee Hotel Foxtrot, på nettet hele ni måneder før utgivelsesdatoen, og to måneder før utgivelsesdatoen med albumet Sky Blue Sky i 2007. Da startet Wilcos fanside en kampanje for å få de som hadde lastet ned albumet til å gi en kompensasjon til Leger Uten Grenser, som til sammen greide å samle inn hele 87 000 kroner fra fans som hadde lastet ned albumet ulovlig fra nettet.
Og da Bon Iver var klar med årets selvtitulerte album, var det verken utro teknikere, platebaroner, promoarbeidere eller hackere som fikk tak i albumet, det var faktisk iTunes selv ved en feiltakelse som lakk albumet på nettet en måned før den egentlig skulle være til salgs. Den ble selvfølgelig fjernet i løpet av kort tid, men da var allerede skaden gjort, og ikke lenge etter havnet albumet på diverse fildelingssider.Så mens Madonna, U2 og Guns N’ Roses blir forbanna og lei seg over album- og låt-lekkasjer, er det andre artister igjen som bare ser det som positivt at låtene deres havner på nettet. I oktober snakket Drake med magasinet Billboard om nettopp albumlekkasjer, og han gruet seg ikke nevneverdig til albumet hans skulle lekke.
- Jeg ser alltid frem til albumlekkasjer, bank i bordet. Jeg burde kanskje ikke gjøre det, men jeg gjør det. Vi sitter alle i studio og tenker ”den natten den lekker, kommer alle til å gå av skaftet”. Produsenten min, 40, beskytter musikken min veldig bra, og har satt opp et system for at den ikke skal lekke. Men likevel, når man begynner å sende den rundt til andre, da er det gjort, uansett hvem det er. Jeg er glad albumene mine ikke lekker for eksempel en måned i forveien lenger, men at folk får muligheten til å høre musikken for eksempel en uke før de kjøper den, det er bare med på å hjelpe meg og ikke skade meg. Så jeg ser fram til at albumet mitt lekker og få tilbakemeldinger på det, det kommer til å bli en spennende natt, sier Drake til magasinet.Og denne uken lakk altså Drake sitt nye album på nettet, og rapperen skrev følgende på sin Twitter-konto:
- Hør på det og kjøp det hvis du liker det… og ”Take Care” frem til neste gang.
Hør Drake ft. Rihanna – Take Care her:
Også den ferske rapstjernen J. Cole sitt debutalbum, Cole World: A Sideline Story, lakk på nettet i september, en uke før den kom i butikkene, allikevel gitt den rett inn på førsteplass på Billboard-listen med 218 000 solgte plater den første uken i USA. Han er enig i at det kun har vært positivt for han at albumet lakk i forkant av utgivelsen.- Det har bare gitt folk en mulighet til å få en mening om albumet før de eventuelt går og kjøper det, det har bare vært med på å hjelpe meg. Det vil alltid være lojale fans som ønsker å støtte deg, bare på grunn av det faktumet at de ønsker seg et eget eksemplar av materialet ditt, og de vet hvor mye det betyr å gi deg det ene salget. Og så håper de at 100, 200, 300, 400 eller 400 000 andre gjør det samme, sier J. Cole til Billboard.
Drake og J. Cole er altså gode eksempler på at musikkbransjen ikke blir ødelagt av albumlekkasjer, fordi fans uansett kommer til å støtte bandene de liker, og det gir folk som ellers ikke ville hørt på musikken en mulighet til å gi den en sjanse.
Også i Norge har vi hatt gode eksempler på at albumlekkasjer ikke dreper musikken. I 2005 la Magnus Eliassen ut debutalbumet sitt til gratis nedlasting på sin egen hjemmeside, og skrev følgende om hvorfor:
- Mens platebransjen vil ha deg til å tro at piratkopiering er skadelig for musikken, vil jeg ha deg til å tro at musikk oppstår av dens eget ønske om å bli hørt, og ikke av en bankkontos ønske om å bli fylt. Følgene av fildeling har ikke penger som målenhet. Spredning av musikk på Internett har en langt større verdi enn det som kan måles i penger. Følgene av fildeling måles i musikalske opplevelser.Nå er Bodø-artisten aktuell med nytt album, Virkelighetsflyktning, første del: Maskinisten, og standpunktet omkring fildeling er fortsatt det samme.
- Jeg er nok ikke like engasjert i debatten som jeg var for noen år siden, da kampanjen Piracy Kills Music herjet som verst, og som jeg tok totalt avstand fra. Men jeg mener fortsatt at det at musikk blir tilgjengelig på nettet, i den store sammenhengen har positive følger. Det betyr jo bare at flere får høre den, og det er jo det viktigste. Så får man avgjøre selv om man vil støtte artisten man liker ved å kjøpe albumet eller gå på konserter, sier Eliassen.
- Betyr det at du kommer til å legge ut det nye albumet ditt til gratis nedlasting?
- Ikke med det første. Nå som streamingtjenester er blitt så tilgjengelig, så ser jeg ikke helt behovet lenger. Men dersom noen andre gjør det, er det bare kult, sier Eliassen.
Magnus Eliassens plateselskap, Beyond Records, har frem til nå hatt gode erfaringer med fildeling og gratis musikk på nett. Et godt eksempel på det er Sirkus Eliassens ”Hjem Til Dæ”, som lå tre uker ute til gratis nedlasting før den ble sluppet, og som fire måneder senere likevel oppnådde å selge til gull.
- Jeg tror det er helt umulig å lansere ny musikk i Norge i dag, spesielt for et lite selskap som Beyond, uten at gratis musikk er en del av promoteringen. Ergo så ser vi på fildeling og gratis musikkstreaming som en stor mulighet for våre artister, sier Audun Selnes i Beyond Records, som legger ut samtlige singler og mindre utgivelser på nettsteder som SoundCloud og YouTube, hvor man kan høre på musikken helt gratis.
Hør Magnus Eliassen – Hei, frøken DJ her:
Magnus Eliassen – Hei, frøken DJ
Hva syns du om albumlekkasjer? Er det et mareritt eller en mulighet for artistene?
Tags: Beyond Records, Bon Iver, Drake, fildeling, guns n' roses, j. cole, lekkasje, Madonna, Magnus Eliassen, U2, Wilco
Sangtyven Madonna!!! PRS har ikke fått få klager på hennes tyverier av andres sanger…..
http://www.youtube.com/onlinelondon
Sangtyven Madonna!!! PRS har ikke fått få klager på hennes tyverier av andres sanger…..
http://www.youtube.com/onlinelondon
Ræva
Ser rett og slett ikke problemet. Madonna tjener jo store penger hver gang hun holder en konsert, så denne låta blir jo bare en promo for neste konsert..
Og forresten, så bidrar jo Lydverket her til en piratkopiering og nedlasting ved å legge låta ut her på siden. Det er jo «peace of cake» å rippe dette ned til en Mp3 fil.
Nåja. Dette kan jo like godt være en planlagt lekkasje for å sjekke responsen, samtidig som man kan gjemme seg bak «dette er veldig uferdig produkt» om responseen var dårlig…
Kan være mye i det du sier, men noe annet er jo at Madonna har «gått ut på dato», Hun er jo blitt ei gammel kjærring som henvender seg til et svært ungt publikum. Ingen god kombinasjon når hun heller ikke har utviklet seg musikalsk.
Du skal være stor som musikalsk artist, hvis du skal klare å utvikle deg sammen med egen alder og publikum. Vel er, eller retter sagt har, Madonna vært stor, men så stor har hun aldri vært.
kremt, nå er vel madonna en av de virkelig store artistene de siste 15 årene. En av de virkelig superstjernene på linje med Michal Jackson etc. Du kan virkelig ikke mye om musikkhistorie med den uttalelsen der.
kremt, nå er vel madonna en av de virkelig store artistene de siste 15 årene. En av de virkelig superstjernene på linje med Michal Jackson etc. Du kan virkelig ikke mye om musikkhistorie med den uttalelsen der.
Joda, jeg kan mye om musikkhistorie, men du kan tydelig ikke så mye, når du ikke skjønner hvordan Madonna er en fallende stjerne nå, og er uten tvil i ferd med å miste grepet.
Hun har passert 50, og forsøker å oppføre seg som hun er 19 og sexy.. Det holder ikke, det eneste hun oppnår er å bli brukt som prevensjonsmiddel. En mann kan jo bli impotent i flere uker etter å ha sett henne halvnaken.
[...] Albumlekkasjer: Et mareritt eller en mulighet? [...]